Antti Moisander

Muutos 2011 & James Hirvisaari

Muutos 2011 -puolue sai eilen ensimmäisen kansanedustajansa, samalla muodostaen uuden eduskuntapuolueen ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen. Eduskuntavaalien rintamalinjat olivat jo vuosiksi jämähtäneet linjaan joka koostui kahdeksasta eduskuntapuolueesta ja useista eduskunnan ulkopuolisista pienpuolueista. Eduskuntapuolueiden jakaessa keskenään n. 97% äänistä, muiden jakaessa jäljelle jäävät prosentit. Muutos 2011 –puolueen saavuttaessa eduskuntapuolue -statuksen on puolueella nyt mahdollisuus säilyttää paikkansa muiden eduskuntapuolueiden joukossa.

 

Tapaus Hirvisaari nosti ensimmäistä kertaa tämän pienen puolueen koko kansan tietoisuuteen. Koska kyseessä on varsin pieni ja tuntematon puolue, on se kertaheitolla herättänyt paljon kysymyksiä. Outoa kuitenkin on, että kysymykset ovat keskittyneet pääosin epäoleelliseen. Koitan vastata näihin keskustelua herättäneisiin aiheisiin, jotta ihmisten ei tarvitse enää spekuloida mistä on kyse.

 

Puolueen nimi

 

Jostain syystä puolueen nimi on herättänyt enemmän keskustelua kuin itse puolueen ajama politiikka tai mikään muu asia, mikä on varsin naurettavaa ja lapsellista. Muutos 2011 perustettiin vuonna 2009, siitä lähtien nimi on pysynyt alkuperäisessä muodossaan, siitäkin huolimatta, että vuosi 2011 oli ja meni jo. Vuosiluku puolueen nimessä kertoo siitä kuinka suomalaisilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää suoran demokratian puolesta vuonna 2011. Muutos osallistui ensimmäistä kertaa vaaleihin eduskuntavaaleissa 2011. Otettakoon huomioon, että esimerkiksi SDP pitäytyy omalla tavallaan vanhassa kiinni. SDP:n nimessä sana sosiaalidemokraattinen kirjoitetaan edelleen vanhalla tavalla; sosialidemokraattinen. Samoin SKP:n logossa oli aina 90-luvulle asti vuosiluku 1918.

 

Uskoni toimittajiin meni kun huomasin Ylen politiikan toimittajan kyselevän Twitterissä mikä on puolueen lyhenne. Työhönsä soveltuva toimittaja, etenkin politiikan toimittajaksi jos ei osaa edes parin hiiren klikkauksen takaa löytyvää tietoa itse löytää. Puolueen virallinen lyhenne on M11.

 

Puolueen nimi kirjoitetaan muodossa Muutos 2011, ei Muutos2011. Välilyönti kuuluu asiaan vaikka suurin osa amatööritoimittajista käyttääkin jälkimmäistä tapaa. Puhuttaessa nimen voi lyhentää muotoon Muutos.

 

Suora demokratia

 

Innostuttuaan Hirvisaaren ilmoituksesta toimittajat yrittivät mahdollisimman nopeasti kyhätä uutisia uudesta puolueesta. Uutisoinnissa tuli sellaisia sattumuksia kuten se, että uutistenlukijat lukivat sekaisin yhteen syssyyn käsitteet suora demokratia ja sitova kansanäänestys. Lisäksi uutisoitiin, että Muutos haluaisi kumota edustuksellisen demokratian ja korvata sen Sveitsin mallisella suoralla demokratialla. Tämä tietenkin oli joidenkin mielestä hauskan paradoksista siksi, että miksi tällaisella puolueella sitten on kansanedustaja. Muutos ei halua kumota edustuksellista demokratiaa vaan tuoda sen rinnalle suoran demokratian eli sitovat kansanäänestykset. Muutos ei myöskään halua kopioida Sveitsin mallia Suomeen vaan ottaa siitä mallia. Tämäkin tieto löytyisi erittäin helposti puolueen sivuilta. Suora demokratia ei tietenkään pysty ajamaan itse itseään. Sen takia tarvitaan myös edustuksellista demokratiaa ja kansanedustajia.

 

Maahanmuuttokriittisyys

 

Muutokseen koitetaan nyt mahdollisimman tiuhaan yhdistää sanat maahanmuuttokriittinen, maahanmuuttovastainen/maahanmuuttajavastainen ja rasistinen. Jokaisen tulisi ensinnäkin ymmärtää, että jokainen näistä kolmesta on oma käsitteensä. Ne eivät ole sama asia. Muutos 2011 vastustaa rasismia kuten myös kaikki muutkin Suomen puolueet. Rasismi ei ole missään nimessä hyväksyttävää, sen ymmärtävät kaikki joilla on vähänkin järkeä päässä. Maahanmuuttovastaisuus ja maahanmuuttajavastaisuus tarkoittavat sitä minkä nimikin kertoo. Muutos ei vastusta maahanmuuttoa eikä varsinkaan missään mielessä maahanmuuttajia. Koska maahanmuuttopolitiikkaan kantaa ottava puolue on aina saatava kategorisoitua johonkin ryhmään, niin Muutoksen tapauksessa se on sitten maahanmuuttokriittinen. Muutos ei halua lopettaa maahanmuuttoa tai vastusta maahanmuuttajia. Muutos kritisoi Suomen nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa. Muutos haluaa järkeistää tämän politiikan, joka ei tarkoita mitään vastaisuutta tai rasismia. Muutoksella ei ole mitään maahanmuuttajia vastaan. Syypäitä maahanmuuttopolitiikan epäkohtiin eivät ole maahanmuuttajat vaan nykyinen poliittinen järjestelmä ja nykyiset päättäjät jotka ovat saattaneet Suomen tähän jamaan.

 

Hirvisaari osana Muutosta

 

Vaikka James Hirvisaari onkin nyt puolueen 100% edustus eduskunnassa, ei tämä tarkoita sitä, että puolue jotenkin muuttuisi. Asiat jotka tulevat muuttumaan ovat ne, että media ei voi enää sivuuttaa puoluetta tämän ollessa eduskuntapuolue kuten media tekee jokaisen sellaisen puolueen kohdalla jolla ei ole kansanedustajia. Lisäksi eduskunnassa on ensimmäistä kertaa suoraa demokratiaa ajavan puolueen edustaja. Eduskunta on tehnyt tähän mennessä parhaansa, ettei aiheesta keskustella eduskunnassa, nyt se on mahdotonta. James Hirvisaaren edustamana suora demokratia tulee olemaan nyt keskusteltu aihe eduskunnassa. Hallituksen lanseeraama kansalaisaloitelaki ei riitä koska aloitteet eivät päädy kansanäänestykseen, joten se on vain näennäinen tapa antaa ihmisten kuvitella, että he voisivat päättää omista asioistaan. Aiemmissa kyselyissä suoran demokratian kannatus on ollut 90% luokkaa. Nyt kun asiaa kysyttiin Hirvisaaren yhteydessä, kannatus laski 40 prosenttiin. Hirvisaari ei ole yhtä kuin suora demokratia vaikka onkin nyt ainoan suoraa demokratiaa ajavan puolueen ainoa kansanedustaja. Suoraa demokratiaa ajetaan kansalle nyt Hirvisaaren suulla, mutta tästä huolimatta suoran demokratian kannattajien ei tarvitse kavahtaa asiaa. Sillä ei ole merkitystä kuka asiaa ajaa, kunhan siitä vain vihdoinkin keskustellaan.

 

Yksi puhutuimmista kysymyksistä on yllättäen myös puoluetuki. Lain mukaan puoluetuki jää sille puolueelle jonka ehdokkaana kansanedustaja on tullut valituksi. Eli puoluetuki jää tässä tapauksessa Perussuomalaisille.

 

Muutos 2011 jatkossa

 

Toimittajien hyökätessä Hirvisaaren kimppuun hänen ilmoituksensa jälkeen kysäisi eräs toimittaja onko Muutos rekisteröity puolue. Jälleen taitava toimittaja etenkin jos sattuu myös olemaan politiikan toimittaja. Muutos on rekisteröity puolue joka osallistuu seuraaviin eurovaaleihin ja eduskuntavaaleihin. Hirvisaaren eurovaaliehdokkuus puhuttaa tänäänkin, vaikka hän itse teki heti selväksi, ettei lähde ehdolle vaan antaa tukensa Muutoksen ehdokkaalle Helena Eroselle.

 

Hirvisaaren myötä Muutos on saanut ensimmäistä kertaa valtakunnallista näkyvyyttä. Jopa puolueen puheenjohtaja on saanut puheluita median edustajilta, viimeinkin. Ilman näkyvyyttä poliittisella puolueella ei ole mahdollisuuksia Suomessa. Jatkossa nähdäänkin nostetaanko puolue omaksi osakseen puoluekannatus gallupeissa joissa on nyt yhdeksän kohtaa; kahdeksan eduskuntapuoluetta ja loput kahdeksan puoluetta kohdassa ”muut”. Suomessa on harjoitettu sellaista käytäntöä, että vaalitentteihin pääsevät ainoastaan eduskuntapuolueet, kun pienpuolueille järjestetään yhdet tentit kerran ennen vaaleja eduskuntapuolueiden saadessa näkyvyyttä päivittäin. Saa nähdä kelpuutetaanko Muutos vaalitentteihin muiden eduskuntapuolueiden rinnalle vai saadaanko se jotenkin suljettua ulos niistä. Kuten Britanniassa pääministeri sanoi haluavansa sulkea UKIP:in puheenjohtajan vaalitenteistä vaikka kyseessä on maan kolmanneksi suurin puolue.

 

Sen lisäksi, että yhtäkkiä suora demokratia nähdään jotenkin vähemmän houkuttelevana, on myös puhuttu, että Suomessakin tulisi ottaa käyttöön äänikynnys ja millä oikeudella Hirvisaari sai pysyä eduskunnassa eikä hänen tilalleen noussut Perussuomalaista varasijalta. Tällaiset kommentit kertovat siitä kuinka huonosti suomalaiset tuntevat politiikan käytännöt. Hirvisaari pysyy eduskunnassa koska 5500 ihmistä äänesti hänet sinne (sijoitus 9/132 Hämeen vaalipiirissä). Äänikynnyksessä taas ei ole mitään demokraattista. Jo nyt uusien puolueiden on lähes mahdotonta nousta eduskuntaan, äänikynnyksen kanssa se olisi mahdotonta. Esimerkiksi Saksassa 6,8 miljoonaa äänestäjää jäi ilman edustajaa parlamentissa viiden prosentin äänikynnyksen takia.

 

Muutos 2011 tulee jatkamaan vanhaa linjaansa: Suomalaisten etu – Sananvapaus – Suora demokratia

 

Tähän yhtälöön James Hirvisaari sopiikin hyvin. Mutta ei ole pelkoa, että puolueen linja tulisi jotenkin muuttumaan. Muutos saa näkyvyyttä, kannatus nousee, periaatteet pysyvät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täällä oli jotain keskustelua eilen käsitteistä. Niiden mukaan Muutos 2011 ei ole noussut eduskuntapuolueeksi, vaikka sen edustajat niin väittävät, vaan kansanedustaja on liittynyt siihen ja nimennyt eduskuntaryhmänsä niin.

Eli Muutos 2011 tarvitsee edelleen sen oman edustajansa EK-vaaleissa tai putoaa puoluerekisteristä. Vai miten se nyt oikeasti menee?

Jouni T Niskanen

Kun kansanedustaja loikkaa toiseen eduskuntaryhmään, niin ymmärtääksen hänet sen jälkeen lasketaan ryhmän jäseneksi. Miten tämä eroaa Hirvisaaren tapauksesta? Lisäksi Hirvisaari on eronnut Perussuomalaisista, joten hän ei edes teoriassa voi enää edustaa vanhaa puoluettaan. Kyllä minusta Hirvisaarella on oikeus valita uusi puolue, jota hän jatkossa kansanedustajana edustaa.

Käyttäjän petrikaivanto1 kuva
Petri Kaivanto

Mikäli 2015 vaaleissa ei edustajia saada, poistetaan puoluerekisteristä. Mutta niitähän saadaan :D

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

"Jostain syystä puolueen nimi on herättänyt enemmän keskustelua kuin itse puolueen ajama politiikka tai mikään muu asia, mikä on varsin naurettavaa ja lapsellista...Vuosiluku puolueen nimessä kertoo siitä kuinka suomalaisilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää suoran demokratian puolesta vuonna 2011."

Se ei suinkaan ole naurettavaa ja lapsellista, että nimen valinta on täydellisen epäonnistunutta. Se että siitä puhutaan niin paljon on juurikin vahva signaali, että nyt ei ole kaikki kohdillaan.

Minusta nimen valinnan kriteerit tässä ovat lapsellisia. "Sai äänestää suoran demokratian puolesta"? Wuhuu. Onneksi olkoon. Edelleen, mikä hemmetin MUUTOS? Miksei se nimi voi jopa kommunikoida teidän ajamista asioista jotain - "Suora demokratia"-puolue tms. Siinä tulisi heti porteista selväksi mistä hommassa on kyse. Ihan perusjuttuja brändäyksessä - pyri kommunikoimaan nimellä asiasi.

Mikä tästä tekee Muutoksen tapauksessa erityisen surullista on se, että
Muutoksen ajama asia on niin helposti kommunikoitavissa. Se ei ole geneeristä huttua, vaan siinä on Yksi Iso Selvä Asia. Mikä olisi osuvampaa kuin kommunikoida se suoraan nimessä?

Te voitte tietysti pitää nimen ja nillittää sitten täällä blogeissa ja keskustelupalstoilla, kuinka teidän (huonosta) nimestä puhuminen on lapsellista ja kuinka jengi "don't get it". Onhan se ovelaa. Mutta teillä on myös vaihtoehto toimia fiksusti ja muuttaa ihan selvä epäkohta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyvä kirjoitus. Minulla oli se käsitys että kirjoitusasu on Muutos2011, mutta tulipa tämäkin korjattua. Noista toimittajista ei kannata paljon välittää. Heidän tehtävänsä on lähinnä nostaa kohuja sekä keksiä juoruja levitettäviksi, yleissivistyksen ollessa monella todella heikko. Sitten on noita jannesalosia joiden ainoa tehtävä elämässä on aukoa päätään asioista mitä kukaan ei ole tekemässä. Kuten jälleen kerran tuli huomattua, sormenheristelykirjoitus puoluetuesta, jonka suhteen Muutos oli jo tietoinen vallitsevasta tavasta.

Toimituksen poiminnat