Antti Moisander

Yksinoikeudella: Suora demokratia

Aiemmin kirjoitin kuinka Muutos 2011 -puolue ei halua omia suoraa demokratiaa itselleen toisin kuin Vihreässä Langassa aikoinaan kirjoitettiin; ”Kirjan kirjoittajat ovat huolissaan siitä, että maahanmuuttokriittinen Muutos 2011-puolue on omimassa suoraa demokratiaa itselleen.” Muutoksella ei ole ollut missään vaiheessa tavoitteena omia suoraa demokratiaa, ikävä kyllä sitä ei edes tarvitse omia saadakseen sen omaksi ajettavakseen. Muutos 2011 -puolueen myötä suora demokratia on noussut puheenaiheeksi Suomen politiikassa, mutta silti tämä demokratian muoto jää yksinään Muutoksen ajettavaksi. Kuntavaalitentissä mihin pääsivät poikkeuksellisesti osallistumaan kaikkien rekisteröityjen puolueiden puheenjohtajat, puolsivat kaikki heistä suoraa demokratiaa. Jopa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajalla nousi käsi ylös siinä vaiheessa kun kamera osui kohdalle.

 

Mitä olemmekaan saaneet siitä kun suurimpia puolueita myöten kaikkien puolueiden puheenjohtajat kannattavat mielestään suoraa demokratiaa. Hallitus lanseerasi kansalaisaloitelain joka mahdollistaa kenet tahansa täysi-ikäisen suomalaisen tekemään lakialoitteen eduskunnalle. Laki mahdollistaa kuitenkin ainoastaan aloitteen tekemisen joka tarpeeksi nimiä kerättyään menee eduskunnan päätettäväksi, eikä kansanäänestykseen kuten Muutos toivoisi. Kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 nimeä minkä kerääminen on osoittautunut huomattavan vaikeaksi. Ainoastaan neljä aloitetta on saanut vaaditut nimet kasaan ja näistä yksikään ei ole todennäköisesti menossa läpi. Luultavasti pitäisi tehdä kansalaisaloite kansanedustajien palkkojen korottamisesta jotta edes yksi aloite menisi läpi. Tämän haasteen Muutos on päässyt ohittamaan ajaessaan tavoitteitaan, saatuaan edustajan eduskuntaan. Puolue tarvitsee ainoastaan yhden kansanedustajan tehdäkseen lakialoitteen eduskunnalle. Tämän kautta on tullut selväksi, että ainakin eduskunnassa suora demokratia kuuluu yksinään Muutokselle.

 

Kansanedustaja James Hirvisaari on tehnyt Muutoksen nimissä kaksi lakialoitetta eduskunnalle. Ensimmäinen koski sitovien kansanäänestysten lisäämistä perustuslakiin ja toinen kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä. Hirvisaaren lisäksi ensimmäisen allekirjoitti kuusi ja jälkimmäisen kahdeksan kansanedustajaa. Heistä kaikki kuuluivat joko Perussuomalaisiin tai Vasenryhmään. Nämä lakialoitteet herättävät muutaman kysymyksen liittyen suoraan demokratiaan. Kummassakin aloitteessa enemmistö allekirjoittajista on kuulunut perussuomalaisiin, mutta miksi yksikään heistä ei ole itse tehnyt vastaavia aloitteita eduskunnalle. Näitä asioita tärkeämpiä lakialoitteita on vaikea keksiä. Perussuomalaiset ovat viimeaikaisten uutisten mukaan heränneet toimimaan eduskunnassa sellaisissa kysymyksissä kuin suvivirren laulaminen kouluissa ja homoeroottiset postimerkit. Voiko näitä kahta verrata tärkeydessään kansanäänestyksiin. Hirvisaaren aloitteita ei allekirjoittanut yksikään Vihreiden kansanedustaja vaikka eduskuntapuolueista vain Muutos ja Vihreät ilmoittavat ajavansa suoraa demokratiaa. Pitäisiköhän vihreiden miettiä uudelleen miten ajavat asioitaan tai mitä ilmoittavat ajavansa.

 

Muutoksen tärkein teema myös eurovaaleissa on suora demokratia, päätavoitteenaan uuden kansanäänestyksen järjestäminen Suomen EU-jäsenyydestä. Muutoksen ehdokkaat eivät ehkä ole niitä kaikkein näyttävimpiä, parhaiten koulutettuja tai mediaseksikkäimpiä, mutta he edustavat läpileikkausta tavallisista suomalaisista (tähän olisin voinut laittaa perus suomalaisista, mutta eräs ryhmä on pilannut sanonnan merkityksen). Muutoksen ehdokkaista löytyy nuoria, vanhoja, miehiä, naisia, koulutettuja ja duunareita. Kyse ei ole niinkään ehdokkaasta vaan asiasta mitä ajetaan. Mikä ajaisi paremmin suoraa demokratiaa kuin tavalliset kansalaiset. Suorassa demokratiassakin valta kuuluisi kuitenkin tavalliselle kansalle, ei edustajalle. Jos haluat äänestää Pepsodent-hymyä, äänestä Stubbia, jos haluat äänestää mediassa keikkuvaa, äänestä Halla-ahoa, jos haluat äänestää kaunista, niin etsi summamutikassa mistä tahansa suuresta puolueesta se missiaines.

 

Eurovaalit ovat jo toukokuussa. Muista käydä äänestämässä, jos et Muutosta niin sitten sitä itsellesi pienintä pahaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

"Muutoksella ei ole ollut missään vaiheessa tavoitteena omia suoraa demokratiaa, ikävä kyllä sitä ei edes tarvitse omia saadakseen sen omaksi ajettavakseen. Muutos 2011 –puolueen myötä suora demokratia on noussut puheenaiheeksi Suomen politiikassa, mutta silti tämä demokratian muoto jää yksinään Muutoksen ajettavaksi."

Muuotoksen kannattajilla ja ehdokkailla on virheellistä tietoa. Itsenäisyyspuolue on ajanut suoraa demokratiaa vuodesta 2006 reilusti ennen M11 liikettä, mikä muuten parustettiin alunperin Homma-foorumilla Jussi Halla-Ahon valitsijamiesyhdistykseksi 2009 eurovaaleihin.

Suora demokratia on hieno ajatus ja sitä pitää edistää mutta kuten edellä on mainittu Muutos 11 ei saa, eikä voi sitä itselleen omia.

Jari Leino

Ei Muutosta tietenkään kenenkään "valitsijamiesyhdistykseksi" perustettu vaan puolueeksi. Valitsijayhdistys voi asettaa vain yhden ehdokkaan, kun taas puolue voi asettaa paljon ehdokkaita.

Antti varmaankin viittasi tuolla "tämä demokratian muoto jää yksinään Muutoksen ajettavaksi" -jutulla siihen, että tänä vuonna molemmat (eli kaikki) suoraan demokratiaan liittyvät lakialoitteet eduskunnassa ovat olleet Muutoksen eduskuntaryhmän tekemiä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Valitsijayhdistykset voivat perustaa yhteislistan, joka toimii kuten puoluelistat, mutta ilman puoluesuhmurointia.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #4

Jokaista ehdokasta kohti joutuu keräämään uudet nimet, joten tuollainen prosessi on byrokraattisesti huomattavasti raskaampi kuin puolueen perustaminen. Puolueessa taas ei ole mitään suhmurointia.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Väsyneenä tuli pieni mutta oleellinen virhe, pahoittelut siitä. Wiki tietää kertoa

"Maaliskuussa 2009 Halla-ahon kannattajat alkoivat kerätä 2 000 kannattajakorttia Halla-aholle perustettua valitsijayhdistystä varten siltä varalta, etteivät perussuomalaiset ottaisi Halla-ahoa ehdokkaakseen kesän 2009 eurovaaleihin".

Laitoin tohon, mutta olen kuullut muutoksen alkumetrit monesta eri lähteestä.
Hirvisaari on ajanut hyvin tärkeitä asioita. Hyvä niin.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Mutta tuo keräys ei tietenkään liittynyt mitenkään Muutokseen, vaikka silloin huomattiinkin, että me saamme kerättyä näitä kortteja, koska olemme niin hyviä tyyppejä. Idea puolueen perustamisesta lähti myöhemmin. Olet siis kuullut väärää tietoa monesta eri lähteestä.

Toimituksen poiminnat