Katsaus pienpuolueisiin

Puoluerekisterissä on tällä hetkellä perinteisten kahdeksan eduskuntapuolueen lisäksi neljä puoluetta. Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen rekisteriin palasivat Suomen Kommunistinen Puolue sekä Kommunistinen Työväenpuolue. Edellisten vaalien jälkeen rekisteristä pudonnut Piraattipuolue sai kannattajakortit kasaan samoin kuin uutena tulokkaana Liberaalipuolue – Vapaus valita, entiseltä nimeltään Kansallinen Viskipuolue.

 

Myös Suomen Eläinoikeuksienpuolue on ilmoittanut saaneensa kannattajakortit kokoon ja Paavo Väyrysen Kansalaispuolue on hyvin lähellä tavoitettaan. Uutena puolueena kannattajakortteja kerää myös Suomen Feministinen puolue. Näiden lisäksi paluuta rekisteriin tavoittelevat Muutospuolue (Muutos 2011) ja Itsenäisyyspuolue. Samoissa vaaleissa pudonneista Köyhien asialla -puolueesta tai Suomen Työväenpuolueesta ei löydy tietoja. Vapauspuolue – Suomen tulevaisuus nimellä aloittaneen Sinivalkoisen Rintaman puheenjohtaja Olavi Mäenpää luotsaa tällä hetkellä Suomidemokraatit puoluehanketta.

 

Uudet tulokkaat

 

Liberaalipuolue – Vapaus valita

 

Kansallisena Viskipuolueena kannattajakortit hyvään tahtiin ilmaisten viskimaistiaisten siivittämänä kerännyt Liberaalipuolue on puoluerekisterin uusin tulokas. Nimenvaihdosjupakan jälkeen puolue on saanut hyvän lähdön, jonka tulevaisuus puoluekartalla vaikuttaa uusista tulokkaista tällä hetkellä valoisimmalta. Useista muista Euroopan maista poiketen, liberaalipuolue on puuttunut Suomen puoluekentältä Liberaalisen kansanpuolueen menetettyään viimeisenkin kansanedustajan vuoden 1995 vaaleissa. Liberaalipuolueella on mahdollisuus menestyä, etenkin laajojen vaaliliittojen avulla Piraattipuolueen kanssa.

 

Suomen Eläinoikeuspuolue

 

Nimensä mukaisesti yhden asian liikkeeltä vaikuttava puolue keräsi yllättävän nopeasti kannattajakortit kasaan, ottaen huomioon vähäisen näkyvyyden. Puolue ilmoitti oikeusministeriön vastaanottaneen vaaditun määrän kortteja 8.7. Eläinoikeuspuolueet ovat maailmalla jääneet varsin mitättömiin lukemiin, vaikkakin poikkeuksia löytyy. Portugalissa liikkeellä on yksi parlamenttiedustaja, Alankomaissa neljä edustajaa sekä yksi europarlamentaarikko ja Saksassa liike sai yhden europarlamentaarikon, joka myöhemmin erosi ja ryhtyi itsenäiseksi.

 

Feministinen puolue

 

Myös yhden asian liikkeeltä vaikuttava Feministinen puolue saa vetoapua Ruotsin sisarpuolueeltaan joka ei jäänyt kauas äänikynnyksestä edellisissä parlamenttivaaleissa. Europarlamentissa ruotsalaisilla on yksi edustaja. Näkyvästi kampanjoiva puolue ilmoitti 7.8 saaneensa kasaan puolet vaaditusta 5000 kannattajakortista. Feministinen puolue ja Suomen Eläinoikeuspuolue tulevat luultavasti verottamaan nyt hyvässä nosteessa olevien Vihreiden ja Vasemmiston kannatusta, vaikkakin suuri osa pienpuolueiden kannatuksesta tuntuu usein muodostuvan niistä jotka ilman uusia vaihtoehtoja jäisivät vaalipäivänä kotiin.

 

Kansalaispuolue

 

Yhden miehen puolueelta vaikuttava Paavo Väyrysen Kansalaispuolue keräsi pitkäaikaisen poliitikon nimellä ratsastaen kannattajakortit kasaan ennätysajassa. Kortteja tarkastaessa ilmaantui kuitenkin epäselvyyksiä jonka takia Väyrysen korttien keruu jatkuu. Väyrynen on ilmoittanut puolueen jäseneksi pääsevän vain nykyisiä ja entisiä europarlamentaarikkoja sekä kansanedustajia. Väyrynen on vielä itse Keskustan jäsen ja harkitsee lähtevänsä kunnallisvaaleissa vanhan puolueensa ehdokkaaksi. Väyrynen on ilmoittanut myös haluavansa vaihtaa Kansalaispuolueen nimen, päästäkseen eroon puolue sanasta, kuten jo huomattua liikkeen olevan varsin kaukana puolueen perinteisestä merkityksestä.

 

Vanhat tutut

 

Piraattipuolue

 

Piraattipuolue on ensimmäisistä vaaleistaan lähtien pysynyt kannatukseltaan pienpuolueista suurimpana. Ennen rekisteristä putoamista kannatus pysyi nousujohteisena: eduskuntavaalit 2011 0,5%, eurovaalit 2014 0,7%, eduskuntavaalit 2015 0,8%. Siitä huolimatta myös suurin pienpuolue jäi kauas eduskunnasta. Etenkin laajalle muualle Eurooppaan Ruotsista levinnyt Piraattiliike on jämähtänyt kannatukseltaan noin prosentin liikkeeksi vaaleissa. Piraattiliikkeellä on ollut jonkin verran kannatusta Ruotsissa puolueen saatua kaksi europarlamentaarikkoa vuoden 2009 vaaleissa. Saksassa puolue ylitti äänikynnyksen useissa osavaltiovaaleissa vuosina 2011-2012, suurimpana voittonaan Berliinin vaalit noin 9% kannatuksella. Tämän jälkeen Saksan piraattien kannatus on romahtanut. Edellisissä eurovaaleissa puolue sai yhden europarlamentaarikon. Suomen piraattien menestys voi vielä jatkua jos Liberaalipuolueen kannattajakunta ei koostu samoista äänestäjistä. Itse olin siinä uskossa, että kyseiset puolueet yhdistyisivät jos piraattien korttikeräys ei olisi sujunut. Vaaliliitoilla molemmat voivat menestyä.

 

Itsenäisyyspuolue

 

Pääteemanaan Suomen eroa EU:sta kannattavan Itsenäisyyspuolueen kannatus oli tasaisessa laskussa ensimmäisten vaaliensa prosentin kannatuksesta. Eduskuntavaaleissa 2015 puolue otti kovan kirin keräten pienpuolueista suurimman listan ja enemmän ehdokkaita kuin RKP:lla. Kannatus jäi silti vaatimattomaan 0,4-prosenttiin. Yrityksen ollessa kova, Itsenäisyyspuolue oli kuitenkin haluton vaaliliittoihin. Tällä hetkellä puolueella on kannattajakorttikeräyksen lisäksi käynnissä puheenjohtajavaalit pitkäaikaisen puheenjohtajan Antti Pesosen jäätyä väliaikaisesti pois puolueen johdosta.

 

Suomen Kommunistinen Puolue

 

Pienpuolueista vanhimmalla, Suomen Kommunistisella puolueella on ollut pienpuolueista vankin kannatus ja kunnallisvaaleissa puolue saa vaalista toiseen muutamaan valtuustoon edustajia. Puolue on varsin näkymätön mediassa, viimeisimpänä muutoksena puoluetta 23 vuotta johtaneen Helsingin kaupunginvaltuutetun Yrjö Hakasen luovuttua puheenjohtajuudesta vuonna 2013. Puolue sai jonkin verran näkyvyyttä kommunistien tamperelaisaktiivin heitettyä juomansa silloisen valtionvarainministerin Alexander Stubbin päälle.

 

Suomen Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta

 

Kommunistinen Työväenpuolue on mysteeri. Puolueesta ei juurikaan löydy tietoa. 2000-luvulla puolueen kannatus on ollut tasaisessa laskussa saaden vaaleissa noin 1000-3000 ääntä. Silti puolue on onnistunut jo useaan otteeseen keräämään 5000 kannattajakorttia palatakseen puoluerekisteriin.

 

 

Perinteinen maahanmuuttokriittinen kenttä

 

 

Muutospuolue

 

Muutospuolue nimellä nykyisin kulkeva Muutos 2011 -puolue aloitti kannattajakorttikeräyksen heti pudottuaan puoluerekisteristä. Pikaisesti eduskunnassa James Hirvisaaren myötä käynyt puolue eroaa muista puolueista etenkin kärkiteemana toimivan suoran demokratian ajamisen myötä. Edellisissä eduskuntavaaleissa puolue lähti ainoana pienpuolueena vaaleihin ehdokkaanaan istuva kansanedustaja. Suoraa demokratiaa ajavat puolueet ovat muualla jääneet noin neljännesprosentin kannatuksiin, poikkeuksena Italian Viiden tähden liike, joka nousi heti ensimmäisissä vaaleissaan alahuoneen suurimmaksi puolueeksi 25% kannatuksella. Kesäkuun vaaleissa Rooman pormestariksi nousi puolueen ehdokas. Poikkeuksen tekee myös Tšekki jossa suoran demokratian puolue nousi parlamenttiin vuoden 2010 vaaleissa 11% kannatuksessa ja näiden kannatuksen pudottua toinen suoran demokratian puolue nousi parlamenttiin 8% tuloksella.

 

 

Suomidemokraatit

 

Suomidemokraatit on Muutoksesta lohjennut puoluehanke johon siirtyi edellisten eduskuntavaalien jälkeen useita muutoksen toimijoita puheenjohtajaa myöten. Nykyisin puoluetta johtaa pitkäaikainen Turun kaupunginvaltuutettu ja useita eri puolueita johtanut Olavi Mäenpää.

 

Suomi Ensin

 

Maahanmuuttokriittisistä puoluehankkeista näkyvin on Suomi Ensin. Mielenosoituksia etenkin pääkaupunkiseudulla järjestänyt Suomi Ensin -liike ilmoitti pyrkivänsä viralliseksi puolueeksi. Hankkeen toiminta ei jää vain netin tasolle vaan liike jatkaa mielenosoitusten järjestämistä, saaden näin huomattavasti enemmän näkyvyyttä kuin toiset puoluehankkeet. Mielenosoitukset ovat keränneet paikalle myös vastamielenosoituksia ja media ei päästä uutisoinnillaan liikettä helpolla.

 

 

Suomessa uusien puolueiden menestyminen on tehty erittäin vaikeaksi. Vaikka kaavailtu äänikynnys joka olisi lopullisesti vienyt mahdollisuudet ei toteutunutkaan. Etenkään median antama näkyvyys ja puoluetukien jakautuminen eivät helpota tilannetta. Viimeisimmissä europarlamentti- sekä eduskuntavaaleissa Ylen käyttöön ottama vaaligalleria paransi tilannetta edes asteen, vaikka tulokset jäivätkin vähäisiksi. Pienpuolueiden yhteenlaskettu kannatus on vaaleista vaaliin jäänyt noin 2% tasolle, eli jopa yhdessä pienemmäksi kuin eduskunnan pienimmän puolueen kannatus. Edes hallitusvastuusta kärsivän Perussuomalaisten gallupkannatuksen lasku ei näy uusien vaihtoehtojen kannatuksen nousuna. Vähäisestä vaalimenestyksestä huolimatta ainakin Suomidemokraateilla, Muutospuolueella, Itsenäisyyspuolueella sekä Suomen Kommunistisella Puolueella on kunnanvaltuutettuja, joista nykyisten puolueidensa riveistä valittuna Muutoksella ja kommunisteilla.

 

Parhaimpana mahdollisuutena menestykselle pienpuolueille jäävät laajat vaaliliitot. Pienpuolueet voisivat lähteä haastamaan perinteisiä puolueita kolmena ryhmänä, kansallismieliset, liberaalit sekä vasemmisto. Puoluekentän haastajat ovat kuitenkin pitkälti pysyneet omillaan ja pitkästä aikaa puoluekentälle ilmestyy myös uusia selvän yhden asian liikkeitä.

AnttiMoisander
Perussuomalaiset Tampere
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu